PROJECTES

MEDIAMBIENT - SETMANA DE LA CIÈNCIA

SETMANA DE LA CIÈNCIA

La Setmana de la Ciència és l’esdeveniment anual europeu més important pel que fa a la divulgació de la ciència i la tecnologia. Durant uns dies, un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement, i d’ensenyar els darrers avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera.

Enguany se n’ha celebrat la 24a edició del 8 al 17 de novembre i l’institut Cendrassos, com no podria ser d’altra manera, ha participat organitzant el segon concurs d’enigmes científics per primer cicle d’ESO, segon cicle d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

Els passats 28, 29 i 30 d’octubre, el centre va dissenyar un seguit d’activitats per cada curs que completaven i posaven fi a la setmana de la ciència.

Els alumnes de primer d’ESO han realitzat una sortida a la riba del riu Muga a Cabanes per estudiar els paràmetres fisico-químics, biològics, ambientals, paisatgístics i d’aprofitament humà d’un tram del riu.. Hi van col·laborar professors i professores que realitzaven diversos tallers, ajudats per alumnes de 4t d’ESO de l’optativa de ciències. Els tallers van consistir en la valoració de la temperatura, pH i nitrats d’una mostra d’aigua del riu, càlcul del cabdal del riu, observació de mostra d’aigua i algues a través del microscopi i la lupa binocular, l’observació a la lupa binocular d’organismes recollits a la zona, reconeixement a través d’una clau dicotòmica de diverses espècies vegetals, estudi del paisatge de la zona, reconeixement dels còdols i estudi de l’aprofitament humà dels sediments.

Pel que fa als alumnes de segon d’ESO, van competir en una gimcana científica i d’orientació realitzada pels voltants del Castell de Sant Ferran. Els equips de vuit persones havien de completar en el menor temps possible set proves entre les quals hi havia jocs d’enginy, reptes científics, petites pràctiques que fem al laboratori portades a la natura, etc. Cada prova realitzada correctament i en el temps assignat els servia per restar temps del total de la prova.
Pel que fa a tercer d’ESO van col·laborar amb l’associació de Platges netes de Llançà per tal d’implicar-los en una actuació mediambiental de recollida de plàstics d’algunes de les platges del seu terme municipal.

Aquesta activitat, a més d’estar emmarcada dins la setmana de la ciència, formarà part del servei comunitari que els alumnes de 3r d’ESO han de realitzar aquest any. Cada grup ha fet un recompte del tipus i la quantitat de brossa recollida per tal de fer-ne un estudi estadístic que presentaran als seus companys de segon d’ESO.

Aquesta activitat va ser cancel·lada per les pluges dels mesos de novembre i aplaçada pel mes de febrer. Va ser llavors una tasca molt important després del temporal Glòria que s’ha passat el passat mes de gener i tan ha malmès la costa litoral.

Els alumnes de 4t ESO que fan l’optativa de biologia i geologia van visitar la zona volcànica de la Garrotxa el passat 5 de desembre per aplicar la metodologia del treball de camp en l’estudi d’un aflorament volcànic en el marc del taller anomenat vols fer de vulcanòleg?

Tots els alumnes de quart van poder gaudir del taller de “Ciència Sorprenent” a càrrec del Dr. Manuel Belmonte. En aquest taller es van realitzar una sèrie d’experiments on l’alumnat, al mateix temps que gaudia de les pràctiques, aprenien que la Ciència ens envolta.
Pel que fa als alumnes de batxillerat, van poder gaudir d’un taller itinerant que va venir al nostre institut sobre l’emergència climàtica i els gasos efecte hivernacle. El tema principal era com convertir aquests gasos en gasos més sostenibles.

Els alumnes de segon de batxillerat de caire científic van assistir tota una jornada a l’observatori astronòmic d’Albanyà on van poder gaudir d’una visita al telescopi amb la possibilitat de veure varis estels i planetes veïns. Es van quedar a dormir als bungalows del càmping Bassegoda i pel matí van poder realitzar un taller de l’estudi dels ecosistemes propers al riu.

Voldríem agrair la col·laboració a totes les persones que han fet possible la realització de la Setmana de la Ciència: les persones alienes al centre que han tingut la disponibilitat de venir a oferir-nos les seves xerrades, conferències i tallers, a l’Ajuntament de Llançà i l’associació Platges Netes, als professors acompanyants a les xerrades i sortides, als coordinadors de cada curs per la feina realitzada i a l’alumnat per l’elevada motivació i interès en la realització de les diferents activitats.

  • Djau
  • erasmus +
  • Borsa de treball