Informació

El passat dimarts 6 de març els alumnes de 2n d'ESO van visitar al Museu tèxtil del Ter, situat a Manlleu i a la Casa Riera Ordeix de Vic. Es tractava d'introduir els continguts que s'estudiaran, en aquest tercer trimestre, a l'assignatura de tecnologia.

El primer lloc visitat és una antiga filatura situada just al costat del riu Ter que des del 2004 funciona com a museu. En ell, els alumnes van realitzar un taller d'elaboració artesanal de fil a partir de llana. Van utilitzar unes eines molt rudimentàries per tal de pentinar la fibra i després van manipular-la fins a obtenir fil. Ràpidament es va posar de manifest que la producció de fil, de manera artesanal era molt baixa i, que en aquell temps, va caldre que algun enginyer dissenyés i fabriqués una màquina per augmentar-ne la producció.

A part de poder veure en funcionament totes les màquines que realitzaven els passos que ells havien dut a terme a mà, també es van adonar que les màquines estaven formades per moltes peces que es movien a partir del moviment inicial d'un eix que hi havia al costat de cada màquina. Aquest estava connectat, per mitjà d'una corretja, a un embarrat que hi havia al sostre de la fàbrica i seguint-lo, poc a poc, els alumnes van observar alguns tipus d'engranatges i politges, fins arribar al motor de la fàbrica. Es tractava d'una turbina de Fontaine, un giny hidràulic que va ser un dels protagonistes del procés d'industrialització que es va dur a casa nostra. La posada en marxa de la turbina gràcies a la força de l'aigua, que provenia del canal, va ser espectacular!

Abans de marxar, vam observar el generador elèctric que hi havia a l'entrada de la fàbrica i és que avui dia, l'aigua del canal encara s'aprofita per a produir electricitat.

La segona visita tenia la finalitat d'aprendre sobre el procés del curat dels embotits, en concret, de la llonganissa. A la visita als assecadors de l'empresa Casa Riera Ordeix, els alumnes van descobrir quins condiments s'afegeixen a la carn i quines són les condicions d'humitat i temperatura necessàries per a què el curat sigui tot un èxit. I per acabar i per a corroborar la informació donada què millor que una petita degustació de fuet i llonganissa de la casa! Doncs sí, els alumnes van posar bona nota als dos embotits!

Altres