Informació

La Setmana de la Ciència és l’esdeveniment anual europeu més important pel que fa a la divulgació de la ciència i la tecnologia. Durant uns dies, un gran nombre d'entitats i institucions d'arreu organitzen activitats amb l'objectiu de fomentar l'interès de la societat per la ciència i el coneixement, i d'ensenyar els darrers avenços científics i tecnològics de manera atractiva i propera.

Enguany se n’ha celebrat la 22a edició del 10 al 19 de novembre i l’institut Cendrassos, com no podria ser d’altra manera, ha participat organitzant el segon concurs d’enigmes científics per primer cicle d’ESO, segon cicle d’ESO, batxillerat i cicles formatius. El professorat del departament de ciències ha plantejat un enigma per cada dia de la setmana per despertar la curiositat científica de l’alumnat. No tan sols la participació és considerable sinó que el grau d’encert dels enigmes és molt elevat.

Els passats 4 i 5 de desembre, el centre va dissenyar un seguit d’activitats per cada curs que completaven i posaven fi a la setmana de la ciència.

Pel que fa als alumnes de segon d’ESO, el dimarts 5 de desembre, van competir en una gimcana científica i d’orientació realitzada pels voltants del Castell de Sant Ferran. Els equips de vuit persones havien de completar en el menor temps possible set proves entre les quals hi havia jocs d’enginy, reptes científics, petites pràctiques que fem al laboratori portades a la natura, etc. Cada prova realitzada correctament i en el temps assignat els servia per restar temps del total de la prova.

Pel que fa a tercer d’ESO i aprofitant que el fil conductor de l'edició d'enguany és el turisme sostenible, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per Nacions Unides, els alumnes van realitzar dues activitats diferents. El dilluns 4 de desembre van col·laborar amb l' associació de Platges netes de Llançà per tal d'implicar-los en una actuació mediambiental de recollida de plàstics d'algunes de les platges del seu terme municipal. Aquesta activitat, a més d’estar emmarcada dins la setmana de la ciència, formarà part del servei comunitari que els alumnes de 3r d'ESO han de realitzar aquest any. Cada grup ha fet un recompte del tipus i la quantitat de brossa recollida per tal de fer-ne un estudi estadístic que presentaran als seus companys de segon d’ESO.

El dia 5 de desembre, el departament de ciències i tecnologia van organitzar un taller de transformació de residus en elements decoratius. A primera hora van visionar un documental sobre la quantitat de residus plàstics que tenim en els nostres mars i oceans. A continuació, els alumnes, a partir d’ampolles de plàstic reciclades, van dissenyar i crear tot tipus d’elements marins com algues, peixos, meduses que van penjar d’una xarxa de pescador real, i també reciclada que penja del porxo de l’institut. Aquesta activitat vol evidenciar com tenim el mar actualment i com desitgem que sigui.

Els alumnes de 4t ESO que fan l’optativa de biologia i geologia van visitar la zona volcànica de la Garrotxa el passat 4 de desembre per aplicar la metodologia del treball de camp en l’estudi d’un aflorament volcànic en el marc del taller anomenat vols fer de vulcanòleg?

El dimarts 5 de desembre tots els alumnes de quart van poder gaudir del taller de "Ciència Sorprenent" a càrrec del Dr. Manuel Belmonte. En aquest taller es van realitzar una sèrie d’experiments on l’alumnat, al mateix temps que gaudia de les pràctiques, aprenien que la Ciència ens envolta.

Pel que fa als alumnes de batxillerat, el departament de tecnologia va organitzar una xerrada a càrrec de Toni Pujol del grup de Recerca en enginyeria de Enginyeria de Fluids, Energia i Medi Ambient de la UdG titulada “Les fonts d’energies renovables i el seu futur” el dia 5 de desembre.

Els alumnes de segon de batxillerat de les matèries de biologia i ciències de la Terra, a més a més, van participar també, el passat 15 de novembre, a la xerrada sobre la conservació i gestió de fauna, hàbitats i espais naturals a les comarques de Girona a càrrec de Pons Feliu on s’explicava la gestió dels espais naturals, algunes pinzellades de la importància de la fauna i flora de les comarques de Girona, i els problemes que ocasionen alguns factors ambientals (espècies invasores, cabals del Ter, problemes d’ús públic per algunes espècies, etc.). També s’exposà el cas dels Aiguamolls de l’Empordà i la seva història com a exemple de protecció d’un espai natural, i es va introduir els projectes LIFE com a eina de la Unió Europea per a la gestió de la natura a casa nostra.

Els alumnes de primer d’ESO havien de realitzar una sortida a la riba del riu Muga a Cabanes per estudiar els paràmetres fisico-químics, biològics, ambientals, paisatgístics i d'aprofitament humà d'un tram del riu. Malauradament aquesta activitat va quedar posposada pel segon trimestre com a conseqüència de la falta d’aigua de la llera. Hi havien de col·laborar professors que realitzaven diversos tallers, ajudats per alumnes de 1r de Batxillerat científic-tecnològic. Els tallers consistien en valoració de la temperatura, pH i nitrats d’una mostra d’aigua del riu, càlcul del cabdal del riu, observació de mostra d’aigua i algues a través del microscopi i la lupa binocular, observació a la lupa binocular d’organismes recollits a la zona, reconeixement a través d’una clau dicotòmica de diverses espècies vegetals, estudi del paisatge de la zona, reconeixement dels còdols i estudi de l’aprofitament humà dels sediments.

Voldríem agrair la col·laboració a totes les persones que han fet possible la realització de la Setmana de la Ciència: les persones alienes al centre que han tingut la disponibilitat de venir a oferir-nos les seves xerrades, conferències i tallers, a l’Ajuntament de Llançà i l’associació Platges Netes, als professors acompanyants a les xerrades i sortides, als coordinadors de cada curs per la feina realitzada i a l'alumnat per l'elevada motivació i interès en la realització de les diferents activitats.

Altres