Informació

Dissabte, 1 d'abril. El matí estava emplujat. Des de Vilajuïga a penes allargava la vista fins a Quermançó, grisós i humit. Però quan entraves a l'espai Armengol tot canviava: l'ambient entre els assistents era càlid, malgrat el comprensible nerviosisme dels 27 semifinalistes en el III concurs d'Oratòria de l'alt Empordà. El certamen, l'havien organitzat els Serveis Educatius de la comarca i l'Espai Armengol Visual 13, un equipament singular i dinàmic, meitat eco de ressonàncies antigues i meitat encís de les tecnologies audiovisuals punteres.

La Laia Carbonell i en Biel Riera van defensar en menys de tres minuts un tema que havien preparat i els havia tocat: "Què és per a tu l'èxit?" L'alternativa no resultava més senzilla: "Tots som iguals, tots som diferents". Angoixa, desconcentració, oblits... van convertir els tres minuts, irreparablement projectats en la pantalla, en una eternitat per a alguns dels semifinalistes i per al públic acompanyant.

La Laia i en Biel van fer molt bon paper: van classificar-se entre els 10 millors, i en Biel va quedar entre els 5 finalistes i va haver de preparar i exposar el darrer tema: "És necessària la mentida?". No tan sols s'havien de mostrar capacitats expressives i disposar de recursos narratius i d'un bon bagatge quasi filosòfic, sinó que a més calia aconseguir sintonitzar amb el públic, com va recordar Jair Domínguez en la seva conferència. Quan vam sortir del Centre Cívic el sol havia esquinçat la nuvolada del matí.

Altres