Informació

El proper 8 de juny es coneixeran els instituts guardonats al 2n Concurs Materàlia de Trencadís, concurs que ha consistit en revestir un cilindre de formigó amb trossos de rajoles de colors per a formar un mosaic imitant l’estil modernista d’Antoni Gaudí.

Des del mes de novembre els alumnes del grup competencial de 3r d’ESO han estat treballant en l’elaboració d’un trencadís que havia de representar el tema del respecte a la diversitat. Van començar fent diferents dissenys amb l’assessorament de la professora de visual i plàstica. Finalment, entre totes les opcions es va escollir un dibuix que té com a elements centrals una sèrie d’arbres diversos, amb alçades diverses, amb mides diverses, amb colors diversos… però amb un mateix punt en comú, un cor que batega i els hi dona vida.

Fer aquest mosaic no ha estat fàcil. Abans de començar els alumnes van rebre una petita formació al magatzem de construcció de Materàlia. Allà van aprendre que havien de protegir-se amb guants i ulleres, després com barrejar ciment i aigua, com trencar les rajoles i fer servir les tenalles. Més tard, com estirar la pasta i com treure l’excedent amb una llana dentada.

Una vegada feta la formació i amb tots els materials i eines ja a l’institut, els alumnes van dibuixar amb guixos de colors el seu disseny sobre el cilindre de formigó que un enorme camió havia deixat a tocar de l’hort del Cendrassos. Dia rere dia i amb molta paciència, els alumnes s'organitzaven en grups reduïts per a anar revestint el cilindre de trossos de rajola, peça a peça, i així, donar forma als arbres de la diversitat. Després de moltes setmanes de feina i d’encaixar totes les peces, el trencadís s'havia quasi acabat. Ara només quedava emplenar les juntes entre peces per a que definitivament aquesta obra d’estil gaudinià es donés per finalitzada.

Guanyin o no un dels tres premis que es concedeixen al concurs de Materàlia, podem afirmar que aquests alumnes ja han guanyat, perquè han assolit amb escreix l'objectiu inicial del projecte: elaborar un mosaic amb trossos de rajoles, aprenent noves tècniques de treball, organitzant-se per a fer les diferents tasques a realitzar, és a dir, treballant en equip. L'experiència ha estat molt positiva, els alumnes han sigut capaços de crear quelcom, la motivació ha anat “in crescendo” y tots estan ben satisfets amb el resultat final.

Altres